Kalender:

Po letih:

Piknik ob zaključku skavtskega leta

Skavtsko leto se končuje, čakajo nas samo še tabori. Da pa ga končamo kot se temu pritiče, smo se zbrali ob Soči in naredili piknik. Trudili smo se postavirti ognje (tudi tekmovali smo med sabo kdo bo prej ...). Z dobrotami (hrenovkami), ki smo jih na njih spekli, smo se okrepčali, medtem pa smo se tudi pošteno pretegnili v različnih igrah.
Preberi članek

Izhod z obljubami na trdnjavi na Predelu

V soboto smo se na pot podali šele zvečer, ko smo domov prispeli tudi skavti, ki smo bili na škofijskem pastoralnem dnevu v Vipavi. Zvečer - in to pozno zvečer. Odhod iz Bovca ob 21:30. Z vati do odcepa za mangrtsko cesto in potem peš pot pod noge. Pred tem pa še puščava, da vsi razmislimo, kaj sploh živimo kot skavti. Novinci pa so imeli čas, da so napisali prošnjo za pristop k skavtom. Ko smo prispeli do trdnajve je bila ura že 23:00. S tem se je začela pot, po kateri so se novinci podali na trdnjavo, da bi prebrali svojo prošnjo - z baklami po podzemnem predoru iz spodnje v zgornjo trdnjavo. Po branju prošenj smo se odpravili spat - v rov v trdnjavi - neudobno natlačeni a pod vtisom prijetnega doživetja, ki ga ne dočakaš vsak dan. Navsezgodaj zjutraj smo se prebudili v sončno jutro, dvignili zastave ter preičeli z preizkušnjami znanja za novince. Po praktičnem preizkusu so pisali še test iz skavtskega znanja. Hitro se je približevala ura (14:00), ko se bo začela sveta maša z obljubami in pohiteli smo, ter pripravili prostor za slovesnost. In takrat so se zbrali starši, gostje (skavti iz Tolmina) in drugi. Pri sveti maši so obljubo dali Klavdija, Tina, Ingrid, Žan, Miha in Matej, po sveti maši pa smo se vsi poveselili ob oblici dobrot, ki so jih prinesli starši, med katerimi je bila tudi torta. Zadovoljni, da smo skupaj preživeli tako lep vikend in veseli, da so obljubo dali taki dobri skavti in skavtinje, smo se vrnili domov.
Preberi članek

Skavtski izziv in kresovanje

Napočil je že čas, da se zopet kaj srečamo s Tolminskimi skavti (našimi najbližjimi skavtskimi sosedi) in tako smo se zbrali, da skupaj preverimo svoje skavtsko znanje na izzvu in se skupaj tudi poveselimo ob kresu. Za skavtski izziv (orientacijo)so se za ekipe pomešali naši izvidniki, vodnice, popotniki in popotnice s tolminskimi. V takih mešanih ekipah so se odpravili na pot (izkazala se je za res dolgo, saj je najhitrejša ekipa zanjo porabila več kot 5 ur) ter se spoprijeli za nalogami na kontrolnih točkah (pozavanje potnih znamenj, orientacije, osnov preživetja, prve pomoči, vozlanja ter skavtskih zakonov. Vsi (tudi voditelji, ki smo znanje skavtov na kontrolnih točkah preverjali) smo se v tabor (taborili smo na tabornem prostoru pod Volarjami) vrnili utrujeni, a zadovoljni z opravljeno potjo in dobrim znanjem. Zvečer smo pripravili še ogenj (ker je bila ravno kresna noč), ter se poveselili na zabavnem večeru (ravno ta dan je rojstni dan praznoval tudi Elvis - naš četovodja). V nedeljo smo skupno druženje zaključili s sveto mašo in kosilom s starši, ki so se nam pridružili.
Preberi članek

Delovna akcija - Čiščenje vej pri trdnjavi na Predelu

Da naredimo nekaj koristnega, se imemmo lepo, ter ob tem še zaslužimo nekaj denarja za prepotrebno skavtsko opremo, smo se v soboto odpravili na Predel, kjer smo v čistilni akciji na kup zlagali veje, ki so bile razmetane vse naokoli trdnjave. Ni nas bilo veliko, smo pa delali s pravo skavtsko vnemo, tako da smo v kratkem času naredili zelo veliko. Ponosni smo na koncu pogledovali na štiri ogromne kupe vej, ki čakajo na sežig.
Preberi članek

Luč miru iz Betlehema 2004

Bovški skavti smo tudi letos sprejeli Luč miru iz Betlehema ter jo nesli k vsem svetim mašam v Kobariški dekaniji v nedeljo, 19. decembra. V petek, 24. decembra, pa smo Luč nesli še na osnovni šoli v Bovcu in Kobaridu, na občinska urada v Bovcu in Kobaridu, v zdravstvena domova v Bovcu in Kobaridu, v bovški otroški vrtec, ter na Kobariško policijsko postajo. Povsod smo bili zelo dobro sprejeti.
Preberi članek

Jakec 2004

Spet smo se podali na Jakca izzivom naproti - tokrat okrepljeni tudi z ekipama v kategoriji izvidnikov in vodnic. Njihovi ekipi "Orli" in "ISEM" so se na orientacijsko pot podali dopoldne, "Orkan Ivan" (ekipa sestavljena iz klanovcev in voditeljev), pa smo tokrat sodelovali v kategoriji - Jakec na kvadrat (težji preizkušnji). Oboje nas je na poti motil dež (celo toča), a smo svoje preizkušnje (predvsem Orkan Ivan) dobro prestali. Izvidniki in vodnice so si po večernem zabavnem programu priborili nagrado (1. mesto) v kategoriji "Njaboljši skeč", starejši pa smo v kraljevski orientacijski disciplini (Jakec na kvadrat) dosegli 2. mesto. če ne verjamete, si lahko ogledate pokal v naši skavtski sobi:)
Preberi članek

Marmeljada 2004 - "Preskoči mejo!

Naša skavtska skupina je dočakala tudi svojo prvo Marmeljado! 19 se nas je odpravilo na Sveto goro kjer se je v soboto zjutraj začela. Po skupnem sobotnem dopoldnevu - otvoritev, predstavitev skupin in ogled tamkajšnje bazilike - smo pot v duhu gesla "Preskoči mejo!" nadaljevali po vejah. Popotniki in popotnice so se po izzivu na spusrtu iz Svete gore podali na raziskavo v okoliške kraje Gorice. Ljudi so spraševali o odnosu do meje nekoÄč in danes. Zvečer smo se skupaj zbrali na tabornem prostoru pod Panovcem. Ob tabornem ognju se je na zabavnem večeru vsak klan/noviciat predstavil z zgodbo o mejah v svojem kraju. Ponoči pa so popotniki in popotnice preskakovali meje če na nočni igri. V nedeljosmo imeli parlament, kjer smo sprejeli dva zakona, ki bosta v naših skupinah veljala do naslednje Marmeljade, po sveti maši pa smo se zbrali pri Železniški postaji, kjer je bila zaključna prireditev. Na njej je bil najslovesnejši trenutek odkritje klopce, ki s skavtskim rokovanjem predstavlja premagovanje meja. Ta bo ostala trajni spomin na letošnjo Marmeljado.
Preberi članek